معرفی کتاب اصول فقه تطبیقی دکتر نامداری

چرا باید اصول فقه تطبیقی بخوانم؟

در این محتوا سعی بر آن است تا کتاب اصول فقه نامداری با عنوان «اصول فقه تطبیقی نامداری» به مخاطبان این کتاب معرفی گردد. چاپ و نشر کتاب اصول فقه تطبیقی توسط انتشارات اندیشه ارشد انجام می شود. کتاب اصول فقه نامداری در 2 بخش و 9 فصل جهت آمادگی در آزمون وکالت طراحی شده است. از این رو دانشجویان رشته های حقوق و فقه و حقوق هم می توانند از آن به عنوان یک منبع کمک آموزشی استفاده کنند.

سرفصل های اصول فقه تطبیقی

بخش اول: اصول لفظیه

  • فصل اول: وضع الفاظ
  • فصل دوم: اوامر و نواهی
  • فصل سوم: منطوق و مفهوم
  • فصل چهارم: عام و خاص
  • فصل پنجم: مطلق و مقید، مجمل و مبین

بخش دوم: ادله استنباط احکام، امارات، اصول عملیه و تعارض ادله

  • فصل اول: ادله استنباط احکام
  • فصل دوم: امارات
  • فصل سوم: اصول عملیه
  • فصل چهارم: تعارض ادله

تراز بالای اصول فقه در آزمون وکالت

درس اصول فقه علیرغم داشتن ضریب پایین نسبت به سایر دروس آزمون وکالت، تراز بالایی در این آزمون دارد. اصول فقه به راحتی می تواند رتبه داوطلبی که به سوالات این درس پاسخ می دهد را نسبت به داوطلبانی که در آن درصد صفر یا منفی کسب می کنند جابجا نماید. علت عمده ای که موجب عدم رغبت داوطلبان به مطالعه اصول فقه شده، مشکل بودن درس اصول فقه است.

اصطلاحات سخت و سنگین عربی، مطالعه این درس را برای داوطلب سخت و خسته کننده می کند. بیان مثال های غیرقانونی وغیرکاربردی در کلاس های دانشگاهی هم مزید بر علت گشته است. در این میان استفاده از مثال های عبادی فراوان به چشم می خورد. موارد فوق سبب شده مطالعات دانشجو در این واحد درسی در حد گذراندن آن در دانشگاه باشد.

ادبیات صمیمی اصول فقه تطبیقی و ایجاد انگیزه در مطالعه اصول فقه

از امتیازات کتاب اصول فقه تطبیقی، استفاده از بیان ساده و روان در کنار ادبیات صمیمی آن است. استفاده از واژگان ساده بر سنگینی واژگان فقهی-عربی غلبه نموده است. بنابراین خشکی و ملال آور بودن از چهره اصول فقه تا حد زیادی کاسته شده است. خواننده می تواند با آن ارتباط برقرار نمایدو رغبت داوطلب برای مطالعه اصول فقه را افزایش دهد.

اصول فقه، ابزار استدلال و استنباط حقوقی

از نکات مثبت کتاب اصول فقه نامداری استفاده از مثال های قانونی منتخب از قوانین موضوعه است. تطبیق مفاهیم اصول فقه با مواد قانونی، جنبه کاربردی اصول فقه در رشته حقوق را آشکار می کند. اصول فقه ابزار استدلال و استنباط در رشته حقوق است. برای فهم ارتباط مواد قانون با یکدیگر تسلط به مباحث اصولی خصوصا در موادی که مبنای فقهی دارند ضروری است.

مطالعه نظام مند با اصول فقه تطبیقی

دسته بندی مباحث ذیل هر عنوان به مطالعه کتاب به صورت نظام مند کمک می کند. علاوه بر آن از سردرگمی و بی نظمی خواننده در مطالعه جلوگیری می کند.

مخاطبان کتاب اصول فقه تطبیقی

تفکیک نکات مهم از درسنامه از اتلاف وقت داوطلب جلوگیری می کند. اگر داوطلبی پایه قوی داشته باشد می تواند فقط نکات مهم را مطالعه نماید. برعکس اگر داوطلبی در اصول فقه ضعیف باشد لازم است ابتدا به مطالعه درسنامه بپردازد و سپس به نکات بپردازد. ازاین رو کتاب اصول فقه تطبیقی برای هر خواننده ای با هر سطحی از دانش در اصول فقه کاربرد دارد.

منبع اصلی یا منبع آزمونی

کتاب هایی که منبع و رفرنس اصلی محسوب می شوند، منابعی آموزشی و غیر آزمونی هستند. این قبیل کتب از دو بخش تشکیل می شوند. بخش اول مطالب پایه و اساس کتاب هستند. بقیه مطالب کتاب حول این بخش چیده و طراحی می شوند. بخش دوم کتاب حواشی موضوعات را تشکیل می دهد. این بخش برای یادگیری بیشتر و افزایش اطلاعات در بخش اول نگاشته می شوند.

ذهنیت طراحان سوال در آزمون وکالت

بنابر اظهارنظر مدرسان و اساتید حقوق، جهت گیری ذهنی طراحان سوال در آزمون وکالت به سمت موضوعات بخش اول است. بخش اول مباحثی را تشکیل می دهد که ارزش آزمونی دارد. مباحث غیرآزمونی در بخش دوم کتاب رفرنس جای می گیرد. مطالعه مباحث غیرآزمونی وقت گیر است. از این رو دانشجویان حقوق که زمان کافی برای مطالعه دارند، می توانند از آنها برای افزایش اطلاعات استفاده کنند. اما مدرسان دروس آزمون وکالت مطالعه مباحث غیرآزمونی را به داوطلبان آزمون وکالت توصیه نمی کنند.

محتوای کتاب اصول فقه تطبیقی

مولف کتاب اصول فقه تطبیقی از جمله مدرسانی است که اعتقاد به حذف مطالب غیرآزمونی دارد. به نظر دکتر مظاهر نامداری مطالعه مباحث غیرآزمونی برای داوطلب آزمون وکالت فایده ای ندارد. دکتر نامداری مولف کتاب اصول فقه تطبیقی  اعتقاد دارند که مطالعه مباحث غیرآزمونی باعث اتلاف وقت داوطلب می گردد. از این رو در کتاب اصول فقه نامداری تنها به مباحث آزمونی در قالب درسنامه، نکات، مثال حقوقی، تست های درون متنی و تست های مروری هر فصل پرداخته شده است. مباحث غیرآزمونی از این کتاب حذف شده است.

جهت مشاهده مشخصات و خرید کتاب از لینک زیر می توانید اقدام کنید:

اصول فقه تطبیقی نامداری